Terug

Snelheid én volume investeringen varen wel door lage spaarrente

22 januari 2021

Uit het jaarbericht van ZIB blijkt dat door de lage rente op spaartegoeden en de rente die in rekening gebracht wordt bij hoge spaartegoeden, steeds meer particulieren kiezen om te investeren in recreatief en zorgvastgoed. Het Zeeuwse ZIB Investments Crowdfunding, al ruim twintig jaar gespecialiseerd in investeringen in recreatief en zorgvastgoed, wist het afgelopen jaar haar investeringsprojecten met recordsnelheid gevuld te krijgen.

Koploper is een investeringsproject voor het laatste gedeelte van de 18 miljoen euro kostende renovatie van Center Parcs Zandvoort, waarvoor ruim 200 particulieren afgelopen december in drie weken tijd 5 miljoen euro investeerden voor het behalen van een rendement van 5 procent. Voor alle projecten bij elkaar legden de investeerders 79 miljoen euro in, waarmee het nu totaal geïnvesteerde bedrag van alle ZIB entiteiten op bijna 170 miljoen euro uitkomt.

Hogere inleg per investeerder
Gemiddeld investeerden beleggers vorig jaar ruim 30.000 euro per persoon, een stijging van 30% ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de jaarafsluiting van ZIB Investments Crowdfunding. In ruim twintig jaar tijd heeft ZIB in totaal 900 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd met de uitgifte van obligaties, beleggingsfondsen en crowdfunding.

De coronacrisis heeft de resultaten voor de investeerders van ZIB niet negatief beïnvloed: “Corona heeft geen invloed gehad op de prestaties van de projecten”, aldus Nathalie Oosterlinck, operationeel directeur bij ZIB. “Investeerders hebben er geen last van gehad, alle beleggers hebben gewoon hun rendement uitgekeerd gekregen.”

Vakantiewoningen in trek
“Waar wij in april 2020 nog enige aarzeling zagen bij investeerders om te investeren, was hiervan in het derde en vierde kwartaal van 2020 in het geheel geen sprake meer. Projecten werden binnen zeer korte tijd volgeschreven”, aldus Oosterlinck. Een deel van de investeringen betreft vakantiewoningen: “De verhuur van recreatief vastgoed is in de zomermaanden van 2020 sterk hersteld. Er waren géén kortingsacties of last minute-aanbiedingen nodig om de parken gevuld te krijgen. En het seizoen is erg lang doorgelopen, de bezoekers werden naar de randen van het zomerseizoen gedreven en het is érg lang mooi weer geweest.” ZIB kijkt het komend jaar ook met interesse naar andere huisvestingsprojecten, zoals voor studenten en arbeidsmigranten.

Begin 2020 werd in twee maanden tijd 30 miljoen euro opgehaald voor de financiering van zorgvastgoed in project Noorderlicht, een project van in totaal 65 miljoen euro bestaande uit ruim duizend zorgwoningen in de provincie Groningen, verdeeld over negen locaties in Winsum, Winschoten, Veendam, Sappemeer, Oude Pekela, Grijpskerk, Eenrum en Blijham. Voor de financiering van de verdere renovatie van cottages en centrumvoorzieningen van Center Parcs Zandvoort, een totale investering van 66 miljoen euro, slaagde ZIB erin om binnen 3 weken tijd zo’n 5 miljoen euro bij investeerders op te halen. Voor beide projecten ontvangen de investeerders een vaste jaarlijkse rentevergoeding van respectievelijk 4 procent (Noorderlicht) en 5 procent (Zandvoort). Daarnaast was er nog de succesvolle uitgifte van preferente obligaties in het fonds-in-fonds private equity beleggingsfonds van BB Capital waarvoor investeerders een jaarlijkse vergoeding van 5 procent ontvangen. Dit fonds investeert in private equity fondsen die gezamenlijk in ruim 150 Europese groeiondernemingen investeren. 

Over ZIB
ZIB (Zeeland Investments Beheer) heeft sinds de oprichting in 1999 ruim 30 projecten gerealiseerd. Met de hulp van ruim 2.500 participanten kon ZIB 900 miljoen euro investeren in de diverse projecten. In 2015 werd ZIB Crowdfunding opgericht. ZIB Crowdfunding haalde vijf jaar geleden in drie maanden tijd 10,6 miljoen euro op voor de realisatie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen, meer dan de helft van de benodigde 20,6 miljoen euro en daarmee een van de meest succesvolle crowdfundacties tot nu toe. Deze manier van investeren sluit aan bij de maatschappelijke stroming waarbij investeerders op zoek zijn naar maatschappelijk relevante investeringen. In 2018 is met ZIB Beleggingsonderneming BV de vergunning voor beleggingsonderneming verkregen. Voor 2021 verwacht ZIB Investments Crowdfunding verder te groeien met investeringen in diverse recreatieve en huisvestingsprojecten waarmee invulling gegeven wordt aan de toenemende vraag van investeerders.

Bent u ook op zoek naar een investeringsmogelijkheid? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten in 2021.