Terug

Verhandelbare obligaties nu ook mogelijk bij ZIB

30 juli 2018

Verhandelbare obligaties nu ook mogelijk voor Investeerders

Middelburg, 30 juli 2018 - ZIB Investments Crowdfunding kan bij toekomstige projecten investeerders de mogelijkheid bieden om te investeren in verhandelbare obligaties. Deze obligaties kan tussentijds worden verhandeld. ZIB Bkan deze mogelijkheid aanbieden dankzij de recent ontvangen vergunning als beleggingsonderneming onder de entiteit ZIB Beleggingsonderneming B.V.

Met deze verkregen vergunning speelt ZIB in op een trend in crowdfundland waar de behoefte aan verhandelbaarheid is gegroeid. Tot nu toe werd deze vergunning aan slechts zes van de zestig geregistreerde crowdfundplatforms verleend.

Volgens directeur Coos van den Ouden van ZIB kan dankzij de vergunning worden ingespeeld op de wensen van investeerders. “Een crowdfundproject duurt tien jaar of langer, dat is een behoorlijk lange tijd om geld vast te zetten. Nu kunnen we investeerders via ZIB Beleggingsonderneming ook de mogelijkheid bieden om tussentijds de geïnvesteerde obligaties over te dragen aan een andere geïnteresseerde.”

Geen limiet meer
Investeerders zijn dus niet meer afhankelijk van de jaarlijkse aflosmomenten voor ze hun geld terugbetaald kunnen krijgen. En daarnaast is een ander voordeel dat het maximum deelnamebedrag wegvalt. Bij reguliere crowdfundplatforms mag een klant maximaal 80.000 euro investeren, ongeacht of dat in één project is of verdeeld over meerdere projecten. Van den Ouden: “Uiteraard geldt ook voor deelname zonder limiet dat het advies blijft maximaal tien procent van het vrij belegbaar vermogen te investeren via crowdfunding.”

Neemt een investeerder de verhandelbare obligaties over? Dan zet de deelname in de obligaties voort onder de geldende projectvoorwaarden zoals aflossingen en rentebetalingen. Deze rente ligt in de meeste gevallen hoger dan bij de bank. Van den Ouden verwacht dat de populariteit van verhandelbare obligaties nog verder zal toenemen. “Het is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een andere manier om geld te investeren, omdat de spaarrente bij de banken nog steeds laag is.”

Over ZIB
De Zeeuwse beheerder van beleggingsfondsen ZIB (Zeeland Investments Beheer B.V.) heeft sinds de oprichting in 1999 geïnvesteerd in 23 vastgoedfondsen. Met de hulp van ruim 2.500 participanten kon ZIB zo’n 610 miljoen euro investeren in diverse vastgoedfondsen.

In 2015 richtte ZIB het platform ZIB Crowdfunding op. Het eerste project was de renovatie van het ADRZ in Vlissingen, het eerste door crowdfunding opgeknapte ziekenhuis van Nederland. Deze manier van investeren sluit aan bij de maatschappelijke stroming waarbij investeerders op zoek zijn naar maatschappelijk relevant rendement met zorg voor belangen op langere termijn. In totaal is er in de afgelopen jaren bijna 25 miljoen euro opgehaald. Er zijn bij ZIB Crowdfunding geen betalingsachterstanden en defaults. In 2018 is de vergunning voor ZIB Beleggingsonderneming B.V. verkregen. 

Wilt u meer weten over beleggen door middel van een verhandelbare obligaties? Kijk op onze pagina voor meer informatie.