Wat is private equity?

Private equity is geld van private equity fondsen die daarmee onder andere start-ups (venture capital) en groeiende bedrijven (growth capital) financieren of meerderheidsbelangen nemen in gevestigde bedrijven (buy-out capital). Onderzoek toont aan dat private equity op diverse vlakken een positieve bijdrage levert aan economische groei, innovatie en concurrentiepostie. Voorbeelden van succesvolle private equity investeringen zijn Coolblue, Pearle, Thuisbezorgd.nl en Gazelle. Ook Roompot Vakanties is vanaf de jaren '90 gegroeid met behulp van private equity investeringen.

Via ZIB Beleggingsonderneming B.V. kunt u indirect investeren in private equity fondsen door middel van verhandelbare obligaties. Lees in dit artikel meer uitleg over private equity.

Investeren via een Fund in Funds

Wanneer u investeert in een private equity project van ZIB Beleggingsonderneming, neemt u deel via verhandelbare obligaties. Met de opbrengst van de uitgifte van de Obligaties koopt de Uitgevende Instelling Preferente Participaties in het fonds BB Capital Fund Investments. Dat is een zogenaamd Fund in Funds; een private equity fonds dat zelf belangen neemt in andere private equity fondsen. Het fonds investeert sinds 2018 in meerdere onderliggen private equity fondsen, die op hun beurt investeren in meerdere bedrijven.

Op deze wijze ontstaat een gespreide portefeuille van private equity investeringen die toegankelijk gemaakt wordt voor een brede groep beleggers. Het fonds geeft Gewone Participaties uit en Preferente Participaties. De Preferente Participaties kennen een maximale looptijd van 8 jaar en hebben een vaste rentevergoeding per jaar, die jaarlijks wordt uitgekeerd. Preferente Participaties hebben voorrang bij terugbetaling van het kapitaal en krijgen vanaf het eerste jaar rendement uitbetaald, waardoor het risicoprofiel lager is.

Doel private equity

Bij private equity wordt er kapitaal geïnvesteerd in snelgroeiende bedrijven. De toegevoegde waarde die private equity – naast het beschikbaar stellen van vermogen – kan bieden zijn kennis en expertise op gebied van managementversterking, innovatie, (internationale) groei, financiering en het doen van acquisities om de marktpositie van ondernemingen te versterken. Als de volgende levensfase van een onderneming is bereikt, zal het private equity fonds haar belang in de onderneming verkopen, om zo het rendement voor de investeerder daadwerkelijk te realiseren.

Succesvolle uitgiftes private equity

Sinds 2019 zijn er 6 investeringsrondes geweest via ZIB Belegggingsonderneming B.V. Beleggers nemen deel door middel van verhandelbare Obligaties ad. € 1.000 met een minimale deelname van € 10.000 (10 Obligaties). Ieder project is succesvol gestart en de investeerders ontvangen jaarlijks hun rente in juni. 

  • Private Equity I, uitgegeven op 1 juni 2019 (totaal € 4.995.000)
  • Private Equity II, uitgegeven op 2 december 2019 (totaal € 4.231.000)
  • Private Equity III op 1 december 2020 (totaal € 2.500.000)
  • Private Equity IV op 16 maart 2021 (totaal € 2.832.000). 
  • Private Equity V op 1 maart 2022 (totaal € 2.893.000).
  • Private Equity VI op 1 juli 2022 (totaal € 3.750.000)
Bekijk hier de projecten