Terug

Een terugblik op 20 jaar ZIB met Nathalie Oosterlinck

18 december 2019

Nathalie Oosterlinck, Operationeel Directeur bij ZIB, is al een groot deel van de 20 jaar betrokken bij ZIB. Hoe kijkt zij terug op de afgelopen jaren? En wat maakt het werken bij ZIB zo uitdagend?

Hoe ben je in contact gekomen met ZIB en wanneer ben je gestart bij ZIB?

In 2002 ben ik bij ZIB begonnen. In die tijd werkte ik in hetzelfde pand als waar ZIB gevestigd was en de heer Van Koeveringe vroeg mij toen of ik iets voor een beleggingsbedrijf wilde doen. Het klonk wel interessant en ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Eigenlijk onwetend waar ik echt aan begon, ben ik aan de slag gegaan. Destijds samen met Renée Berks, aan De Dam in Middelburg.

Wat maakt het werk bij ZIB zo leuk/uitdagend?

Het is heel afwisselend en je krijgt met alle aspecten van het bedrijf te maken. Je bent echt aan iets aan het bouwen waar meerdere partijen profijt van hebben. Met een goede financiering is de onderneming blij en investeerders ook, want die krijgen een mooi rendement op hun investering. Voordeel is natuurlijk wel dat we bij ZIB geen zeperds hebben gehad. Een moeilijke boodschap brengen in een participantenvergadering is niet het leukste om te doen, maar wel heel uitdagend.

‘’Je bent echt aan iets aan het bouwen waar meerdere partijen profijt van hebben.’’

Wat is in jouw ogen het mooiste project van de afgelopen 20 jaar?

Dat is wel een hele moeilijke vraag. Het eerste project, de Weert CV’s, vind ik wel een hele mooie. Tot ’s avonds laat prospectussen gereed maken voor verzending. Vervolgens de fax op tijd vullen met papier, omdat de inschrijvingen binnenstroomden. En daarna jaarlijks met de participanten op park De Weerterbergen vergaderen. Dat waren wel mooie tijden.

Maar ook een project als De Eemhof, wat toch wel een heel hoog bedrag was om op te halen, was een mooie prestatie. Na de afwikkeling van een groot aantal CV’s in 2018, was het dan ook weer wel heel mooi om eind 2018 Project Zandvoort met Center Parks te mogen doen.

En de crowdfunding voor het ziekenhuis was ook een mooie. Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is het mooiste compliment wat je van een investeerder of relatie hebt ontvangen?

Dat we helder communiceren. Én natuurlijk dat we altijd stipt op tijd de rendementen uitbetalen.
Ik vind wel dat een compliment vaak ook meer een gevoel is dan dat je het echt uitgesproken krijgt. Met ons jubileumconcert dit jaar in het Theater in Middelburg voelt het echt al een ZIB-familie. Te zien dat de investeerders dan genieten, dat is ook een compliment.

Wat zijn volgens jou echt de grootste veranderingen die het bedrijf de afgelopen 20 jaar heeft meegemaakt?

Dan moet ik toch wel denken aan de regeldruk. Er zijn veel rapportages bijgekomen naar DNB en AFM. Het is voor een investeerder ook niet makkelijker geworden om in te schrijven voor een project. We moeten veel vragen als gevolg van de ‘Know Your Customer’ regels.

Ook de bankencrisis heeft veel veranderd. Het financieren van een project is echt wel veranderd. In de vroege jaren was 70% bank en 30% investeerders heel normaal, maar dat is nu hooguit 50/50. En voordat we een bancaire financiering hebben geregeld, waarna een project pas echt gestructureerd kan worden, gaat er veel tijd overheen.

Waarom zouden mensen volgens jou moeten investeren bij ZIB?

Omdat we doen wat we beloven. En als er wat gewijzigd moet worden aan een project, lopen we niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We hebben ook een deskundige groep adviseurs om ons heen verzameld. En zeker niet te vergeten een trouwe schare investeerders. Voor ieder project plaatsen we ons in de stoel van de investeerder en bedenken wat die zou willen. Vervolgens is het een afweging van alle belangen om te komen tot een mooi project.

Welke ambities heb je nog? / Hoe zie je ZIB over 5 jaar?

Ik zie ZIB graag weer groeien met mooie projecten. Een fijn team van medewerkers en adviseurs en een uitbreiding van het klantenbestand om nog jaren door te kunnen gaan.