Terug

Waarom beleggen? Lees onze blog waar wij antwoord geven.

15 augustus 2019

Waarom zou ik gaan beleggen? Veel mensen stellen zich die vraag als ze overwegen om hun geld te beleggen. In onze blog geven we hier graag antwoord op.

Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggen is een manier om op lange termijn vermogensgroei te realiseren. Vermogen dat u bijvoorbeeld nodig heeft voor uw pensioen, om eerder te kunnen stoppen met werken of om een financiële bijdrage te leveren aan de toekomst van uw (klein)kinderen. Dat kan met sparen op de bank natuurlijk ook. Maar nu de rente op de spaarrekening aanhoudend laag blijft, groeit uw vermogen nauwelijks. Daarom biedt beleggen een goed alternatief om uw vermogen toch te laten groeien.

Op welke manieren kun u beleggen?

Beleggen is er in veel varianten met verschillende risico’s en rendementen. Hieronder volgen een aantal manieren van beleggen.

Aandelen
De meeste mensen kennen beleggen in de vorm van het kopen van aandelen. U koopt dan eigenlijk een aandeel in een onderneming waardoor u mede-eigenaar wordt. Wanneer de onderneming goede resultaten boekt, zal de waarde van het aandeel toenemen en de vraag naar deze aandelen stijgen. Op dat moment kan het interessant zijn om uw aandeel te verkopen. Maar als het minder gaat met de onderneming kan de waarde natuurlijk ook dalen.

Crowdfunding
Deze vorm van beleggen is steeds meer in trek. Letterlijk betekent crowdfunding: geld ophalen bij het grote publiek, oftewel ‘de crowd’. Bij crowdfunding verstrekt u een lening aan een ondernemer die financiering zoekt. In ruil daarvoor ontvangt u rente.

Meer vormen
Er zijn nog veel meer varianten van beleggen te benoemen, zoals beleggen in obligaties. Bij obligaties leent u geld uit aan een onderneming tegen een rentevergoeding. Het voordeel van obligaties is dat deze ook verhandelbaar zijn. Ook kunt u gaan beleggen door het aankopen van vastgoed.

Voor- en nadelen van beleggen

Met beleggen loopt u risico’s, maar de kans dat uw belegde vermogen meer waard wordt (door de ontvangen rente) is ook groter. Op lange termijn is het rendement op beleggingen hoger dan dat op bijvoorbeeld een spaarrekening. Hoe langer uw beleggingshorizon is, des te groter de kans op een hoger rendement.

Beleg wat u kunt missen
De risico’s hangen ook af van uw financiële situatie. Bent u in grote mate afhankelijk van uw belegd vermogen? Dan kunt u minder risico aanvaarden. Beleg daarom ook niet met geleend geld. En ook niet als u binnen enkele jaren grote uitgaven verwacht.

Beleggen voor jong en oud

Vaak wordt gedacht dat beleggen ook alleen iets is voor oudere mensen. Maar juist voor jongeren kan het aantrekkelijk zijn om nu al te starten met beleggen. Het geld wegzetten op de spaarrekening levert vandaag en de komende tijd nog steeds nagenoeg geen rente op. Begin mei publiceerde FD nog een artikel over de aanhoudende lage rente. Op 10 juli was te lezen dat ABN AMRO na een jaar de rente wederom heeft verlaagd. Deze week verlaagde ook de ING bank de rente van 0,03 naar 0,02 procent. Hoe bouwen jongeren dan vermogen op voor de toekomst? Denk aan grote uitgaven zoals de aankoop van een woning.

Beleggen kan dus een mooi alternatief zijn nu de rente op de spaarrekening aanhoudend laag blijft. Maar ga niet onvoorbereid investeren in een project. Lees alle projectinformatie goed vooraf, zodat u op de hoogte bent van alle voor- en nadelen en een afweging kunt maken of de belegging de juiste is voor u.

Beleggen bij ZIB?

Wij zijn al meer dan 20 jaar succesvol met innovatieve beleggingsproducten in diverse soorten vastgoed, zoals recreatief en maatschappelijk vastgoed. Bij deze investeringen zijn wij de schakel tussen u en de ondernemer die financiering zoekt.

Meer weten over beleggen bij ons? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten, nieuws over ons en nieuwe projecten.