Terug

Terugblik op 2023: in gesprek met de directie

20 december 2023

We gingen in gesprek met de directie van ZIB Investments, Nathalie Oosterlinck-IJsebaert en Coos van den Ouden. Hoe hebben zij 2023 ervaren en wat zijn hun verwachtingen voor het nieuwe jaar?

Kunnen jullie de hoogtepunten delen van het afgelopen jaar?
Nathalie: Het afgelopen jaar hebben wij 4 mooie projecten mogen realiseren. Zo ging in maart Project Van der Valk Solar Bonaire van start. Hierbij is geïnvesteerd in de installatie en exploitatie van 1.800 zonnepanelen en een accusysteem op Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort Bonaire.

In juli bleven we iets dichter bij huis, toen zijn de participaties van het vastgoedfonds ZIB Waalwijk C.V. en de obligaties van Project Waalwijk uitgegeven. Hiermee is geïnvesteerd in de realisatie en exploitatie van tijdelijke huisvesting van flexibele arbeidskrachten op het industrieterrein in Waalwijk. Het vastgoed bestaat uit 4 appartementengebouwen met een centrumgebouw, voor in totaal 400 bewoners.

In oktober ging Project Moerdijk van start. Met dit project is geïnvesteerd in de tijdelijke huisvesting van 300 Oekraïense ontheemden. Het vastgoed bestaat uit drie modulaire appartementsgebouwen en wordt voor 10 jaar verhuurd aan de gemeente Moerdijk. 

Als vierde project ging in december Project Private Equity VIII van start. Hierbij is geïnvesteerd in een gespreide portefeuille van private equity fondsen. In totaal is er afgelopen jaar voor bijna € 24 miljoen geïnvesteerd via ZIB Investments.

Coos: In de 25 jaar dat wij bestaan hebben we een solide trackrecord opgebouwd, met meer dan 40 projecten. Naast het plaatsen van projecten zijn we bezig met beoordelen van leads, maar niet alles komt door onze selectie. We kijken naar verschillende criteria zoals de risico’s en de financiën, maar ook of er samenwerkingen zijn met gedegen partijen. Daarnaast past ook niet ieder project bij ons en bij onze investeerders.

Zijn er specifieke trends of veranderingen in de markt die van invloed waren op de besluitvorming en strategieën van het bedrijf in het afgelopen jaar?
Coos: We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Al sinds 2022 is de rente fors gestegen. Inmiddels is de daling ingezet. De hoge rente heeft ook impact op onze beslissingen, maar ook op die van onze investeerders. De inflatie zorgde voor een onrustig gevoel, maar ZIB Investments blijkt nog steeds een mooi alternatief voor sparen via een bank.

Wat zijn jullie belangrijkste doelstellingen en prioriteiten voor het komende jaar? 
Nathalie: De belangrijkste zijn het beheer van onze projecten en zorg dragen voor de uitbetalingen aan onze investeerders.
Coos: Daarnaast zijn wij ook actief bezig met het nagaan van potentiële leads, zodat we ook in het komende jaar weer mooie projecten kunnen aanbieden en blijven groeien.

Zijn er specifieke sectoren of regio’s waar ZIB Investments van plan is zich op te richten voor nieuwe investeringsmogelijkheden in het komende jaar? 
Nathalie en Coos: We kijken naar alle sectoren en regio’s, maar vooral naar vastgoedprojecten met een stabiele huurstroom en een gezonde exploitatie. We hebben een voorkeur voor projecten met een maatschappelijke relevantie. Zoals huisvesting voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen, studenten en ook flexibele arbeidskrachten.

Zijn er innovaties of nieuwe benaderingen die ZIB Investments gaat implementeren om concurrerend te blijven?
Coos: We blijven innoveren, zo ook met ons investeringsportaal. De veiligheid van onze klantgegevens staat uiteraard voorop. Beveiliging gecombineerd met gebruikersgemak is best een puzzel. We willen er voor zorgen dat het systeem ook toegankelijk blijft.
Nathalie: Met de drie vergunningen van de financiële toezichthouders waarover we beschikken, namelijk de AIFMD-, de MiFID II- en de ECSP-vergunning kunnen we alle kanten op. Het maakt het mogelijk om diverse projecten aan te bieden en in te spelen op de wensen van de investeerders. Zo blijven we ons onderscheiden van de concurrentie.

Welke kansen en uitdagingen verwachten jullie tegen te kunnen komen in 2024? En hoe zijn jullie van plan daarmee om te gaan?
Coos: De financiële markt blijft volop in beweging en is van invloed op onze plannen voor het komende jaar. Onze grootste uitdaging blijft toch wel het vinden van de juiste balans tussen de risico’s en de aan te bieden rente bij nieuwe projecten.

Welke boodschap zouden jullie de investeerders mee willen geven?
Coos: Het is vooral belangrijk om voor jezelf de afweging te maken met betrekking tot rente en risicobereidheid. Past het aangeboden project bij mij als investeerder en breng ik hiermee spreiding aan in mijn beleggingsportefeuille? Ook is het van belang om goed te kijken naar de looptijd van een project. Kun je gedurende de looptijd je inleg missen?
Nathalie: Verder is 2024 voor ons een feestelijk jaar, want ZIB Investments viert dan haar 25-jarige bestaan. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart. Verder wensen wij iedereen een gezond en voorspoedig 2024!