Terug

Europese crowdfunding vergunning ontvangen door ZIB

14 december 2022

Per 7 december 2022 heeft ZIB Beleggingsonderneming B.V. de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) van de Autoriteit Financiële Markten ontvangen. Hiermee hebben wij als 5e crowdfundingplatform van Nederland deze nieuwe vergunning ontvangen, een resultaat waar wij trots op zijn! In heel Europa zijn er nu 10 crowdfundingplatformen met deze vergunning, waarbij Nederland koploper is. In dit bericht lees je meer over waarom deze nieuwe Europese vergunning is aangevraagd en wat dit voor jou als investeerder betekent. 

Crowdfunding in Europa
Sinds de opkomst van crowdfunding in Nederland in 2010 maken de meeste Nederlandse crowdfunding platformen gebruik van de zogenaamde "ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden”. Met de komst van de Europese Crowdfunding Verordening komt deze volgend jaar te vervallen. Alle crowdfundingplatformen in Europa moeten daarom gaan voldoen aan dezelfde Europese crowdfundingrichtlijnen om zo harmonisatie te krijgen op de crowdfundmarkt in Europa. Het aanbieden van projecten is dan alleen nog mogelijk wanneer het platform de ECSP-vergunning heeft.

Obligatie-uitgiften onder of boven de € 5 miljoen
Voor het aanbieden van investeringen geldt verschillende wet- en regelgeving. Voor crowdfunding wordt hiervoor het onderscheid bepaald door de hoogte van het totaalbedrag van het project. Een aanbieding ónder de € 5 miljoen valt onder andere wetgeving, dan een project bóven de € 5 miljoen.
Sinds 2018 heeft ZIB Beleggingsonderneming B.V. de vergunning beleggingsonderneming, de zogenaamde MiFID II-vergunning. Hiermee kan ZIB als platform beleggingsdiensten verlenen en de uitgifte van obligaties organiseren. Met de invoering van de ECSP-vergunning geldt de MiFID II-vergunning alleen voor projecten met obligatie-uitgiftes boven de € 5 miljoen. Omdat wij vaak obligatieprojecten onder de € 5 miljoen aanbieden, hebben wij de afgelopen maanden een intensief traject doorlopen met de AFM om de ECSP-vergunning te krijgen en dit is nu positief afgerond! 

Wat houdt deze vergunning in voor onze investeerders?
Het inschrijfproces en de documenten voor inschrijving wijzigen enigszins in verband met de nieuwe vergunning. Bij een nieuw beleggingsproject met een obligatie-uitgifte tot € 5 miljoen zal in plaats van het Informatie Memorandum voortaan een Blad met essentiële beleggingsinformatie worden gepresenteerd (ook wel het Key Invester Information Sheet (KIIS) genoemd). Dit betreft een document naar een vast Europees model van maximaal 12 A4 pagina's. Daarnaast wijzigt de Investeerderstoets, hiervoor in de plaats komt de zogenaamde Toelatingskennistest, in combinatie met een rekentool waarbij je je vrij belegbaar vermogen berekent: de Simulatietest. Hiermee wordt de investeerder extra gewezen op de risico’s die gelden voor het investeren in de obligaties en de mate waarin de investeerder zich daarvan bewust is. Voor een uitgebreid overzicht van de wijzigingen en veelgestelde vragen, verwijzen wij je graag naar de pagina met veelgestelde vragen.

Ook beleggen bij ZIB?
ZIB Investments is al sinds 1999 actief met beleggingsprojecten in recreatief vastgoed, zorgvastgoed en ouderenhuisvesting. Sinds 2016 is een deel van de financieringsbehoefte voor de vastgoedfondsen ingevuld middels crowdfundingleningen en het uitgeven van obligaties. Het eerste crowdfundingproject omvatte 10,6 miljoen euro voor de realisatie van de ziekenhuislocatie van het Adrz in Vlissingen, meer dan de helft van de benodigde 20,6 miljoen euro en daarmee een van de meest succesvolle crowdfundacties tot nu toe. Voor 2023 verwacht ZIB Investments verder te groeien met investeringen in diverse recreatieve en huisvestingsprojecten waarmee invulling gegeven wordt aan de toenemende vraag van investeerders. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe beleggingsmogelijkheden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, zodat je als eerste geïnformeerd bent.