Terug

Negatieve rente voor kleinere spaarders wordt niet uitgesloten

22 april 2021

Rente betalen vanaf een ton
De afgelopen tijd komt er regelmatig in het nieuws dat er negatieve rente wordt gerekend voor spaarders. Per bank verschilt deze drempel. Op dit moment geldt nog bij veel banken dat spaarders rente moeten betalen als ze meer dan € 250.000 op hun rekening hebben staan. Per 1 juli 2021 wordt bij diverse banken de drempel naar beneden gesteld. Klanten van de ING, Rabobank en de Volksbank (ASN Bank, SNS Bank en Regiobank) gaan dan 0,5% rente betalen als ze meer dan € 100.000 op hun rekening hebben staan. Bij de Triodos geldt al een negatieve rente vanaf € 100.000. De manier waarop de banken berekenen hoeveel geld u heeft, verschilt per bank. In een recente video van RTL Nieuws wordt dit nader toegelicht.

Waarom negatieve rente?
De afgelopen jaren zijn mensen veel meer gaan sparen. Banken moeten een deel van dit spaargeld stallen bij de Europese financiële toezichthouder (ECB). Om gelduitgaven te stimuleren duwt de ECB de rentes kunstmatig omlaag. De ECB rekent op dit moment een negatieve rente voor het stallen van dit spaargeld. Hierdoor worden banken min of meer gedwongen om ook hun klanten rente te laten betalen over hun spaargeld.

Negatieve rente straks voor iedereen?
Uit een artikel van NU.nl blijkt dat diverse grootbanken hebben aangegeven dat die grens in de toekomst verlaagd kan worden. Het is alleen nog onduidelijk hoe lang de kleinere spaarders buiten schot blijven.

Grootste groei beleggers sinds jaren ‘90
Uit een onderzoek van TNS NIPO is gebleken dat in 2020 het aantal beleggende huishoudens onverwacht hard is gegroeid met 17%. Dit is de grootste stijging sinds de jaren ’90. De aantrekkingskracht van het beleggen wordt vooral gedragen door de lage spaarrente en het groeiende inzicht van de voordelen van een lange termijn belegging. Hiermee kan op langere termijn meer rendement worden gerealiseerd.

Een gedeelte van uw spaargeld beleggen en ieder jaar rendement ontvangen?
Wilt u uw spaargeld spreiden en op de langere termijn ook meer rendement realiseren? Bij ZIB hebben we elk jaar een aantal mooie beleggingsprojecten op het gebied van recreatief vastgoed, zorgvastgoed en private equity. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van onze beleggingsmogelijkheden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief !

Vragen?
Heeft u vragen over beleggen bij ZIB? Neem dan contact met ons op via 0118 – 65 22 70 of per e-mail aan info@zibinvestments.nl. Wij staan u graag te woord.