Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.

BB Capital biedt kleine belegger entree tot private equity

De Haagse investeerder BB Capital gaat vermogen van relatief kleine beleggers bundelen om gezamenlijk te investeren in private-equityhuizen. Een daarvoor opgericht fonds is inmiddels gegroeid tot tientallen miljoenen euro's en zal volgend jaar naar verwachting door de grens van €100 mln gaan.

Het initiatief van BB Capital is bedoeld voor zakenmensen en families die een veertje kunnen wegblazen, maar niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om zelf met durfinvesteerders in zee te gaan. 'Je moet al gauw €10 mln of meer op tafel leggen voor deelname in een private-equityfonds', zegt Susan van Koeveringe, de oprichter en beheerder van BB Capital.

Belangen spreiden

Voor institutionele beleggers is zo'n ondergrens doorgaans geen probleem, voor particulieren wel, zeker als zij hun belangen willen spreiden. Alleen de superrijken kunnen dan participeren in private equity, bedoeld om belangen op te bouwen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Banken en vermogensbeheerders, waaronder Wealth Management Partners en IBS Capital, bieden al langer mogelijkheden voor beleggers om mee te liften met grotere durfinvesteerders. Private initiatieven komen minder vaak voor.

Drempel verlagen

BB Capital verlaagt nu de drempel voor deze beleggingsklasse met een apart fonds onder de naam BB Capital Fund Investments. De minimale inleg voor deelname bedraagt €100.000. Daarmee komt private equity binnen bereik voor een groter publiek. Het nieuwe vehikel trekt een bont gezelschap van overwegend Nederlandse beleggers, variërend van ondernemers die hun bedrijf kortgeleden hebben verkocht tot families die al vele generaties hun vermogen beleggen.

Susan van Koeveringe is bekend als dochter van zakenman Henk van Koeveringe, die zijn kapitaal verdiende met vakantieparkenconcern Roompot. Maar BB Capital is volledig zelfstandig en staat los van de familie, benadrukt Susan van Koeveringe. Het is in 2007 opgericht als mkb-fonds en heeft een vermogen van €35 mln.

Sneller opschalen

Het nieuwe vehikel, gericht op private equity, kan veel sneller opschalen dan het mkb-fonds omdat de durfinvesteerders waarmee BB Capital samenwerkt, veel grotere bedragen inzetten. Ze kopen bedrijven waarin soms wel tientallen miljoenen aan risicokapitaal gaan zitten. Het nieuwe fonds is ook niet aan grenzen gebonden: het kan in principe onbeperkt geld aantrekken en doorsluizen naar investeringsmaatschappijen, en ook de looptijd is niet begrensd.

BB Capital stopt het kapitaal in zowel middelgrote private-equityfondsen als kleinere fondsen die in niches, zoals het mkb, actief zijn. Welke fondsen precies wil Van Koeveringe niet kwijt. Ze zegt bewust te kiezen voor spreiding om een zo stabiel mogelijk rendement te behalen. 'Wat stabiliteit betreft kan het mij niet saai genoeg zijn.'

Doel is een netto rendement (na aftrek van kosten die BB Capital de deelnemers in rekening brengt) van 10 à 15% per jaar. 'We zitten tot nu toe prima op die doelstelling', aldus de fondsbeheerder.

Pensioenfondsen

Het nieuwe fonds van BB Capital biedt beleggers meer keuzemogelijkheden en dat is een positieve ontwikkeling, zo stelt Tjarda Molenaar, directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, in een reactie. Naast de kleine private-equityhuizen krijgen particulieren entree tot de grotere partijen. Die toegang was tot nu toe alleen weggelegd voor pensioenfondsen en institutionele beleggers, maar die investeren slechts beperkt in Nederlands private equity.

Het initiatief van BB Capital voorziet volgens Molenaar in een behoefte aan alternatieven voor beleggen op de beurs en in vastgoed, waar de rendementen te wensen overlaten. Vermogende particulieren en families schuiven jaarlijks zo'n €100 mln à €200 mln door naar Nederlands private equity, daar komt nog eens eenzelfde bedrag bij van zogeheten 'family offices', de investeringsvehikels van de zeer rijken. In totaal zijn bemiddelde families en ondernemers goed voor 5% van de funding van Nederlandse investeringsmaatschappijen.

Bron: Financieel Dagblad, 2 april 2019

BB Capital Fund Investments heeft een filmpje gemaakt van hoe Private Equity werkt. Bekijk het hieronder.